vineri, 25 februarie 2011

O mărturie din Gulagul românesc târziu (anii ’70) , la SOMES TV !



In vara anului 2010 ,  am avut ocazia sa cunosc doi oameni de cultura , si nu numai, din orasul Dej, pe domnii Luigi Bambulea si Preotul Ioan Margineanu, cum spuneam doi oameni minunati. De postul TV Somes,  unul dintre primele posturi regionale  particulare, fara amestec de la ...capitala (ma refer la politic), asa ca  la invitatia celor doi amintiti prieteni ,  am acceptat  invitatia unui interviu pe tema Gulagului Romanesc de dupa ani 1970.
Cu ajutorul  domnului Sergiu Neamt , am reusit sa fac si artificiul  de a copia de pe youtoube emisiunea pentru a putea sa v-o pot  oferi si voua spre vizionare. Multam fain Sergiu !

                                        http://www.infosomes.ro
Doresc sa multumesc , Parintelui Margineanu si lui Luigi B. pentru rabdarea avuta cu mine , dar si pentru ajutorul de a face acest interviu , prin care doresc sa arat tuturor celor care au interes, ce am patimit eu si ceilalti tineri  arestati ai aruncati pe Zarca de la Aiud pentru ani grei.
Iata citeva nume ale celor care au "mincat turtoi" cu mine pe Zarca la Aiud :  Pall Karol din Bistrita, Botea Cornel din Brasov, Codreanu Mircea din Tirgoviste, Horgos Ionel din Satu Mare toti, au scris scrisori la Europa Libera lui Cornel Chiriac. Au mai fost, profesorul Cepanariu din Bistrita pt. convingeri religioase, generalul de armata Serb pentru ce a fost inchis ...nu stiu exact, fostul ministru al industriei de atunci dm. Codreanu, arestat pentru "subminarea economiei nationale" (pe atunci era delict politic), fratii Botez din Galati sau Braila fosti Legionari, , Bodea Ion din satul Arcalia, judetul Bistrita-Nasaud, care la cei 69 de ani , a scris o scrisoare ......Consiliului de Stat si care incepe asa : "Draga Consiliule de Stat, va rog sa dati inapoi la tarani pamintul , ca de nu va veni tara respectiva peste voi si va fi vai si amar de voi ".........6 ani, sau un batrinel din zona Botosani, care avea un fiu in America. Acesta venea in fiecare an in vizita la batrin, dar o data cind fiul a fost bolnav....nora i-a datt telefon si s-a scuzat ca anul respectiv nu v-or putea sa-l viziteze din cauza boli , dar vor veni la anul.....batrinul , suparat s-a dus la crisma in sat si dupa vre-o doua trei tziuci, a inceput sa plinga, : "nu mai vin americanii mei...."..........5 ani. Si trebuie sa spun ca saracul batrin avea ....72 de ani......eu la eliberare , l-am lasat acolo la Aiud............................................Voi mai reveni cu amanunte , despre infernul de la Aiud......si nu , numai !!

3 comentarii:

  1. Comentariu publicat de Constanta Abalasei -Donosa pe Februarie 9, 2011 la 9:13pm
    Am vizionat cu placere acest documentar,in care dv.
    d-le Emil Hidosh,cu atata naturalete si ne-patima,
    ne-ura, va faceti aceasta confesiune, care merita pe
    deplin sa fie audiata de toti iubitorii de cultura,
    de cei ce creeaza lucruri trainice, de cei care vorbesc
    " frumos ". Aveti admiratia si pretuirea mea.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Comentariu publicat de maria sava pe Februarie 4, 2011 la 11:20pm
    Impresionant acest interviu. Poate ar trebui să-l vadă şi nostalgicii vremurilor apuse.
    Gânduri bune, domnule Hidosh!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am plecat din Bistrita 64, deci nu vam cunoscut personal, singura persoana amintita aici, pe care am cunoscuto, este Domnul Codreanu.Dansul fiind director la exploatarea miniera Baia-Borsa, eu am avut ocazie, ca sofer, sal duc uneori la intalniriri cu directorul dela explorari, la poiana Borsei.
    Foarte interesante lucruri, pe care am putut sa le citesc, si chiar esta pacat ca tinerii, care ar putea face ceva astazi in Romania,nu se ocupa de istoria politicii Roaneasti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc , ca v-ati facut timp sa cititi cite ceva din ceea ce eu incerc sa-l numesc , blog (sint foarte lenes la scris, din pacate ). De asemena va multumesc pentru vestea ca il cunoasteti pe Codreanu Mircea (atunci cind a fost cu mine la inchisoarea din Aiud era un tinar cu ochelari -dioptrii foarte mari- si fan al echipei Rapid Bucuresti) acestea sint singurele lucruri de care imi mai amintesc despre el.......mi-ar face o mare bucurie sa aflu cite ceva despre el , daca mai traieste si pe unde este acuma . Va multumesc tare mult si astept vesti, sau aici pe blog , sau direct pe adresa de mail emilhidos@rocketmail.com.
      Cu respect Emil H.

      Ștergere